БУХОРО УЛАМОЛАРИ ВА УЛАРНИНГ АМИР ТЕМУР СИЁСИЙ ФАОЛИЯТИГА ТАЪСИРИ ХУСУСИДА - Orziyev, Maxmud (Центр Научных Публикаций (buxdu.uz), 2022)
Араблар истилоси ва Ўрта Осиё минтақасида истиқомат қилувчи аҳолининг Ислом динига кириш жараёнида Бухоро шаҳри ва унда етишиб чиққан диний уламоларнинг хизмати беқиёс бўлиб, X асрдаёқ мамлакатларида Қуббатул Ислом мақомига эришганди. Диний уломаларнинг давлат ва жамият ҳаётига таъсири катта бўлиб, ушбу масалани ўзи бир алоҳида коплекс тадқиқот бўлиб ҳисобланади. XIV аср бошларида Мовароуннаҳрда ўзаро ички курашлар кескин тус олиб, ижтимоийиқтисодий ва маданий ҳаёт издан чиқди. Натижада, жамиятда маънавийахлоқий масалалар ва бу мавзулардаги саволларга жавоб излашни ҳаётнинг ўзи кун тартибига қўйди. Мўғуллур ҳукмронлиги давридаги талон-тарож ва халқнинг ночор аҳволи диний уламоларнинг назаридан ҳам четда қолмади. Уларнинг диний-ижтимоий таълимотлари айнан шу йўналишга қаратилганди деб хулоса қилиш мумкин. Бу ҳол айниқса Бухорода мўғуллар истилоси даврида шаклланган ва Амир Темур даврида ниҳоясига етказилган нақшбандия тариқатида яққол намоён бўлди.