DENGIZKO’L KADASTRI VA O`SIMLIKLAR QOPLAMIGA OID MA`LUMOTLAR - shodmonov, feruz (Центр Научных Публикаций (buxdu.uz), 2021)
Dengizko‘l suv havzasi xalqaro (RAMSAR) maqomiga ega. Dengizko‘l Buxoro shahridan 75 km janubiy-sharqda uncha uzoq bo‘lmagan Turkmaniston respublikasi bilan chegaradosh. Suvi kuchli sho‘rlangan. Ancha oldin Dengizko‘l Zarafshon daryosining quyilish joyi bo‘lgan. Umumiy maydoni 45 ming gektar. Suv sig‘imi 0,08 – 1,5 mlrd/m3. Eng chuqur joyi 30 m, o‘rtacha 10 m.