2-(4,6-ДИОКСО-1,3,5-ТРИАЗИНАН-2-ИЛИДЕН)ГИДРАЗИН- КАРБОТИОАМИДНИ КВАНТ – КИМЁВИЙ БАҲОЛАШ - Ganiyev, Baxtiyor (Центр Научных Публикаций (buxdu.uz), 2021)
2-(4,6-диоксо-1,3,5-триазинан-2-илиден)гидразинкарботиоамид моддаси Д.И.Менделеев даврий системасидаги d- металлар билан комплекс ҳосил қилиш қобилияти юқори эканлиги сабабли, d-металларни аниқлаш, улар билан ҳосил бўлган комплекс бирикмаларнинг тиббиётда кенг ишлатилади. Айниқса ванадил (II) ионлари билан ҳосил бўлган комплекс бирикмалари ўта нозик жаррохлик амалиётида қўлланилиши мумкин. Ушбу маьлумотларга асосланган ҳолда биз илмий ишимизда 2-(4,6-диоксо-1,3,5-триазинан-2-илиден)гидразинкарботио- амид моддасидан VO(II) иони билан комплекс ҳосил қилишда қўллашни мақсад қилдик. Бу жараёнда реакция қайси элемент кимёвий ҳужум билан бошланишини назарий жиҳатдан квант – кимёвий ҳисоблашлар натижасида ўргандик [1,2]. ChemOffice 2016 дастурий пакетининг Chem3D 16. дастурий таъминоти ёрдамида ММ+ усулида оптимизация қилиб, 2-(4,6-диоксо-1,3,5- триазинан-2-илиден)гидразинкарботиоамид моддасининг реакцион қобилияти аниқланди.