Politeness as a subject of linguistic research - Ruzieva, Nilufar (Центр Научных Публикаций (buxdu.uz), 2024)
Lisoniy xushmuomalalik tilshunoslikning ijtimoiy tadqiqotlarida markaziy o‘rinni egallagan bo‘lib, hattoki bu soha sotsiolingvistika va pragmatika sohalarida jadal muhokamalarga turtki bo‘lyapti. Ko‘pgina tilshunos olimlar turli madaniyatlarda lisoniy xushmuomalalikni tadqiq etish bilan shug‘ullanib kelishadi. Shu munosabat bilan tilshunoslikning bir qancha taklif qilingan nazariyalari xushmuomalalik va ilmiy tushuncha sifatida shakllangan. Ushbu maqolaning asosiy maqsadi texnik atama sifatida lingvistik xushmuomalalik haqidagi adabiyotlarni ko’rib chiqishdir. Unda eng ko’p qo’llaniladigan ba’zi modellar namoyish etiladi. Shuningdek, u turli nazariy yondashuvlarning asosiy tamoyillarini, bir nazariyani boshqasidan ajratib turadigan xususiyatlarini bezashga harakat qiladi. Ushbu maqolaning mavzusi bo’ladigan bir nechta xushmuomalalik tushunchalari mavjud. Bu tushunchalar Robin Lakoff, Penelopa Braun va Stiven Levinson, Jeffri Lich tomonidan taklif qilingan