ЎСИМЛИКЛАРНИНГ АБИОТИК ОМИЛЛАРГА ЧИДАМЛИГИНИ БАҲОЛОВЧИ БИОЛОГИК ВА ЭКОЛОГИК БЕЛГИЛАР - Холлиев, Аскар (Центр Научных Публикаций (buxdu.uz), 2023)
Мазкур мақолада Гулистон давлат университети "Экспериментал биология" лабораториясидаги ўсимликлар генофондида сақланаётган бошоқли, дуккакли ва озиқабоп экинлар ва уларнинг навлари, селекцион ҳамда коллекцион намуналаринини шўрланган тупроқ шароитида ўрганишга доир маълумотлар ўрин олган. Ўсимликларнинг абиотик омилларга чидамлигини бўйича баҳолашда белгилар миқдорий кўрсаткичларининг детерминациялаганлик даражасига аҳамият бериш кераклиги қайд этилган. Ўсимликларнинг ҳосилдорликка таъсир этувчи бошоқ, рувак, дуккак огирлиги кучли детерминацияланган ва вариацияланган бўлиб эко-биологик индикатор сифатида эътиоф этилган. Бошок, рувак, дуккак узунлиги шўрланган тупроқ шароитда танлов ишларини олиб боришда тавсия этилган