О ДИНАМИКЕ НЕКОТОРЫХ ДИНАМИЧЕСКИХ СИСТЕМ ВОЛЬТЕРРА - Rasulov, Rasulov Xaydar Raupovich (Центр Научных Публикаций (buxdu.uz), 2024)
Maqolada o‘zbek olimlari tomonidan kiritilgan o‘n oltita Volterra kvadratik stoxastik operatorining (chetki ikki jinsli Volterra kvadratik stoxastik operatori) to‘liq ro‘yxati keltirilgan. Ro‘yxatda keltirilgan diskret vaqtli beshinchi, yettinchi va sakkizinchi kvadratik stoxastik operatorlarning uzluksiz analogi tahlil qilingan. MathCAD matematik paketida tuzilgan maxsus dastur yordamida turli boshlang‘ich qiymatlarda ularning sonli yechimlari topilgan. Sonli va analitik yechimlar o‘zaro taqqoslangan. Dinamik sistemalarning qo‘zg‘almas nuqtalari topilgan va turg‘unligi o‘raganilgan. Turg‘un qo‘zg‘almas nuqta atrofida dinamik sistemalarning trayektoriyalari va fazali portretlari chizilgan. Beshinchi va sakkizinchi operatorlarning amaliy tadbiqlari to‘g‘risida xulosalar berilgan.