РАЗРАБОТКА МАТЕМАТИЧЕСКОЙ МОДЕЛИ И ВЫЧИСЛИТЕЛЬНОГО АЛГОРИТМА ДЛЯ МОНИТОРИНГА И ПРОГНОЗИРОВАНИЯ ПРОЦЕССА ПЕРЕНОСА И ДИФФУЗИИ ВРЕДНЫХ ВЕЩЕСТВ В АТМОСФЕРЕ - Шафиев, Турсун (Центр Научных Публикаций (buxdu.uz), 2023)
Maqolada atmosfera va yer sathi ekologiyasini bashoratlash, monitoring va baholashda zararli zarrachalarning atmosferadagi koʻchish tezligini inobatga oluvchi matematik model ishlab chiqilgan. Zararli zarrachalarning tezliklarilarini ularning fizik-mexanik xususiyatlari asosida aniqlangan. Qoʻyilgan masala koʻp oʻlchovli xususiy hosilali differensial tenglama va unga mos keluvchi boshlangʻich va chegaraviy shartlar yordamida tavsiflangan hamda masala yechishda vaqt boʻyicha ikkinchi tartibli aniqlikdagi chekli ayirmali aniqmas sxemadan foydalanilgan. Shuningdek, kompyuterda hisoblashtajribalari oʻtkazish va natijalar olish uchun effektiv sonli algoritm ishlab chiqilgan