МАРКАЗИЙ ОСИЁ ХАЛҚЛАРИ МОДДИЙ МАДАНИЯТИДА “НАВРЎЗ ГЎЖА” АНЪАНАВИЙ ТАОМИ ТАҲЛИЛИ
##plugins.themes.bootstrap3.article.main##
Аннотация
В статье представлен научный анализ традиций и обычаев, связанных с обрядовыми аспектами, названием, приготовлением и употреблением блюда «Навруз гуджа»,
являющегося важным компонентом материальной культуры узбекского, таджикского, казахского, киргизского и туркменского народов Центральной Азии.
##plugins.themes.bootstrap3.article.details##
Библиографические ссылки
Қурбонова М.Б.Бухоро воҳаси ўзбек ва тожикларининг анъанавий таомлари (XIX аср охири ХХ аср боши). Тарих фанлари номзоди...дисс.-Т.: 1994.-Б.18.
Сухарева О.А. Бухара XIX- начало XX в.(Позднефеодальный город и его население). –М.: “Наука”.1966. – С.208-210; Шаниязов К.Ш., Исмаилов Х.И. Этнографические очерки материальной культуры узбеков конца XIX- начала XX в. -Т.: Фан, 1981. –С.105; Шаниязов К.Ш. О традиционной пище узбеков. // Этнографическое изучение быта и культуры узбеков. -Т.1972. –С.97.
Шаниязов К.Ш. К этнической истории узбекского народа. –Т.: «Фан», 1974. –С.277.
Кашк – жўхори дони туйилмай пиширилган ва қатиқ билан истеъмол қилинган таом.
Кашки чавари-жўхори, мош, ловия, пиёз, сабзидан пиширилган қатиқ билан ичилган суюқ таом.
Дўстжонов Б. Хоразм таомлари. -Т.: “Ўзбекистон”.1994, -Б.28-29.
Дала маълумотлари. Когон,Бухоро,Жондор тумани , 1993, 1994 йиллар
Ачитқи гўжа ҳақида қаранг: Этнографические очерки узбекского сельского населения. Отв.ред. Г.П.Васильева, Б.Х.Кармышева. –М.: “Наука”. 1969. -С.69.
Қурбонова М.Б. “Наврўз гўжа” воҳа маросимий таоми сифатида. / “Бухоро тарихи масалалари (энг қадимги замонлардан ҳозиргача)”. Республика илмий-амалий анжуман материаллари. Бухоро, 2017, -Б.63.
Файзуллаева М. Ўзбек таомлари билан боғлиқ анъаналар (Сурхон воҳаси мисолида). -Т.: “Янги нашр”.2010.- Б.22.